Solnedgang, måneformørkelse og fullmåne – et kinderegg

Fredag 16.september 2016 var det halvskygge måneformørkelse samtidig som det var fullmåne. Hele seansen skulle starte kl 18.54, være på topp kl 20.54 og slutte kl 22.53. Månen var full kl 21.05. Vi kunne forvente at månen ble svakt mørkere eller svakt rødlig, kanskje med litt skygge i en ende, i følge Vegard Rekaa, astronom og ansvarlig for astronomikursene som holdes på Solobservatoriet. Se litt mer informasjon i en artikkel i Dagbladet fra 14.09.16.

Dagen før var solnedgangen magisk, hvor sola var mørk rød da den seilte ned i skyene. Da var jeg akkurat for seint ute til å fange sola på brikken, så fredag var jeg klar. Kl 18.30 møttes en gjeng fra Stjørdal fotoklubb på Forbordsfjellet. Det var ganske mye dis, og en del skyer som gjorde at vi var ganske spente.

Forbordsfjellet er et flott turområde, og vi var heldige med at flere tok turen opp denne kvelden. Enda bedre var det at de stilte seg opp og ble med på bildene. Etter hvert som sola gikk ned, skiftet den farge fra gul til mer og mer rød og jeg fikk endelig festet det til minnebrikken. Det er herlig å ta et bilde hvor fargene kommer så godt fram rett fra kamera. Da var klokken 19.36.

20160916-IMG_4718.jpg

Da sola var gått ned, var det på tide å snu nesa østover og å se etter månen. Her lå skyene og disen tungt, og vi antok vi ikke ville få sett den før den var over skylaget og at det var blitt mørkt. Men vi var heldige her også, plutselig ser vi månen som en anelse rosa i den blå disen. Bildet er tatt kl 19.55, og vi visste at om ca en time ville månen halvskyggen være på topp.

20160916-img_4738

Akkurat kl 20.54.06 tok jeg dette bildet av månen. Her ser du halvskyggen godt oppe på venstre side. Kvelden var fullendt med solnedgang, fullmåne og halvmåneformørkelse. Det eneste som kunne ha toppet kvelden var litt nordlys over det hele.

20160916-img_4782

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s