På tur i (u)kjente trakter med en geolog

Søndag er fridag, og i dag våknet jeg til sol og kaldt vær. Det fristet med fotografering av frost og rim, særlig om temperaturen holdt seg nede når sola kom fram ordentlig. Jeg spurte på fotoklubbens side om noen enten ville ha selskap eller om noen ville holde meg med selskap. Heldige meg – jeg har vært på tur med en geolog i dag. En som ikke er fra Stjørdal en gang, men som har utrolig kunnskap om områdene i distriktet og om naturens utvikling. Jeg har rett og slett hatt en skikkelig lærerik dag som strakte seg fra Bulandet i Skjeldstadmarka til Unndugurshåmmårn i Lånke. Første stedet har jeg vært før – da gikk jeg opp til Bulandet gruver, mens Unnduggurshåmmårn har jeg aldri hørt om. Desto mer stas å være der.

Første stans var ved en vannkilde under Bulandet gruver. Vannet smakte «tørt» på et vis, og i følge geologen kunne årsaken være at det var mye kalsium i vannet. Rundt og ved kilden hadde vannet dekt til kvister og greiner, og det var mange fine isformasjoner.

Deretter gikk turen til Unndugurdshåmmårn i Lånke, mellom Dyva og Dravenget. Dette er et området jeg helt sikkert kjørt forbi flere ganger, men jeg har aldri tenkt over hva som skjuler seg bak trærne. Her var det rett og slett mange skatter. Først gikk vi opp til et område hvor det tidligere ble tatt ut torv i myra. Torva ble blant annet brukt til fyring, og torvløene som den ble oppbevart i står fortsatt. Løene står som minnesmerke over fordums tider og er sjarmerende skakke, til dels nedfalls og med torvbiter inni.

 

Så gikk turen videre opp mot Unnduggurdshåmmårn, hvor det finnes flere jettegryter. Jeg har aldri tenkt over at ei jettegryte kan se annerledes ut enn de jeg har besøkt som turist, hvor grytene har vært helt tydelige, gjerne dype og runde og med en elv i bunnen. Det var derfor spennende å høre mer om både hvordan jettegrytene ble til og se hvordan de var. Skogen var stille og mosegrodd, og det var lett å se for seg at tusser og troll kikket på oss bak tuene.

Her oppe under håmmårn var det både store og små jettegryter, sannsynligvis formet av ei elv som gikk mellom isen og bergveggen. Det var mye fukt inne i den største jettegryta, slik at gress og strå var dekket av nesten gjennomsiktig is.


En kommentar om “På tur i (u)kjente trakter med en geolog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s