Det har vi ikke gjort før, så det får vi sikkert til…. og det gjorde vi!

Overskriften kommer fra et sitat fra Pippi Langstrømpe, og gjelder for det vi har puslet med i helgen. Ungdommene i huset er ofte på lange skiturer i fjellet, og ønsket seg en pulk for å frakte utstyr. Vi hadde tilgang på en skikkelig gammel barnepulk, som raskt ble testet og funnet i orden – men den trengte sårt nytt trekk.  Hvor gammel pulken er vet vi ikke, men samme pulk fra tidlig på 90-tallet hadde blått og lilla trekk. Vi kan kanskje anta at denne er eldre?

Ungdommene gjorde en grundig research og prosjekterte arbeidet før vi startet. Panduro ble besøkt, og mønsterpapir ble klippet til og testet på pulken. Sportsbutikker som selger Fjellpulken ble besøkt, og transportpulker ble undersøkt. Til slutt ble det innkjøpt bevernylon, tråd og diverse utstyr på Stoff og stil på Heimdal.

Vi visste hvordan pulken skulle se ut til slutt, men visste ikke helt hvordan vi skulle få det til. Vi møtte forventningsfulle lørdag formiddag, klare for å gi den gamle pulken en ekstrem makeover. Verktøy vi kunne få bruk for ble lagt fram, stoffet klippet til og deretter tapet fast til skroget slik at vi kunne se hvordan det ville bli. Med stoffet festet på erklærte vi at  «allerede nå ser den pulken sykt bra ut!»

Så langt hadde alt gått som planlagt, men nå måtte vi tenke nytt. På de nye pulkene er det brede «band» i et gummiaktig stoff på begge sider, som legges over selve tøyposen, som holder denne nede ved hjelp av klips. Klipsene hadde vi, og vi hadde tenkt å bruke bevernylon for å lage «bandene» men fant at det kunne bli for svakt. Vi gikk på leting i skap og gjemmer, og fant en gammel regnjakke og en bag for oppbevaring av dykkerdrakt som begge kunne brukes. Helt til ungdommene husket at de hadde kjøpt skiposer å XXL som attpåtil var med. Stoffet i skiposen er stivt, og litt gummiaktig på den ene siden og det viste seg at den var utmerket til formålet. Ved hjelp av strykejernet fikk vi fjernet reklamen og limet som holdt den på plass. Mønsterpapiret ble lagt på for å få tilnærmet mest mulig riktig fasong og størrelse på «bandene».

Da skiposen var klippet opp, sydde vi på skråband rundt for at det skulle se pent ut. Symaskina mi er gammel, og ganske skranglete etter mange års bruk. Den sydde jevnt og godt i starten, men begynte å krangle mer og mer. Plutselig begynte den å krølle undertråden, noe som for så vidt ikke var uventet. Forskjellen fra tidligere episoder er at denne gangen fikk jeg ikke fikset det. Gode råd var dyre – vi hadde mye å sy og ingen symaskin. Heldigvis har vi gode venner som lånte oss maskin, og etter en kjapp tur med bil var vi i gang igjen.

Ungdommene fant ut at de skulle ha sin egen logo på pulken, og tegnet et mønster som ble overført til en rest av skiposen fra XXL, og deretter brodert med kjedesting. Underveis i broderingen hørte vi at «jeg er sannsynligvis den eneste som har brodert en skipose«, og det kan vel stemme. For øvrig er en skipose ikke det beste stoffet å brodere på, så det tok mye tid. Men fint ble det!

20170121-img_3955
Hvor mange har sin egen logo på pulken?

Etter at alle skråbandene var sydd på, var det på tide å prøvemontere «festebandene» til resten av stoffet og bunnen. Det fungerte akkurat slik vi hadde planlagt. Det hadde nå gått 12 timer siden vi startet. Mye av tiden som gikk med var til venting på at noe annet skulle bli ferdig, trøbbel med symaskina med videre. Det som skulle sys i neste fase skjønte vi at vi ikke kunne gjøre med den lånte symaskina. Vi kunne ikke risikere å ødelegge den også. Vi tok derfor kontakt med en som tidligere har drevet med møbelopptrekking og fikk komme neste dag.  Heldigvis!

Med en solid Singer maskin gikk resten av syingen som en drøm. Vi holdt likevel pusten da reima røk, men da var det «bare» å sette på en krok og sy videre. Det skulle vært mulig med en sånn enkel løsning på min gamle Pfaff også 🙂

Vi hadde spekulert lenge på om vi skulle bruke skråband eller noe annet rundt bunnen der hvor stoffet skulle festes. På den gamle pulken var det skråband av bomull, og det var veldig slitt. Vi hadde noe oransje strammebånd  fra Biltema som vi vurderte å bruke, men som ble lagt vekk da vi skjønte at det ikke ville la seg gjøre å sy det på vanlig symaskin. Ettersom vi nå hadde tilgang på en sterk symaskin ble strammebåndene tatt i bruk.

20170122-img_3981

Vel hjemme var det bare å begynne å feste stoffet til selve pulken. Her tok vi i bruk noen klemmer, en popnagletang, en loddebolt, litt vann, og en syl. Vannet ble brukt til å fukte strammebåndet slik at det ville stramme seg når det tørket. Sylen tok hull på stoffet, mens loddebolten «forseglet» strammebåndet slik at det ikke raknet. Lurt! Alt ble festet med popnalger i hullene som var i bunnen fra før, og plutselig var vi ferdige. Det som da stod igjen var å handsy noen få cm i sømmen som holdt bevernylonen sammen, og det tok ikke mange minuttene.

Så ble det endelig tid for å teste trekket og pulken. Soveposer ble hentet fram fra sine gjemmer, og lagt nedi. Alt fungerte som det skulle. Bandene på siden som ble laget av skiposen, holdt bagasjen stødig på plass. Akkurat som de skal.

 

20170122-img_4009
Ferdig pakket med soveposer. Sjekk de bandene som ble laget av skiposen!
20170122-img_4010
Det gamle og nye trekket. Bak står en gammel symaskin vi ikke fikk til å virke.

Vi er skjønt enige om at det var mye arbeid, og ser i ettertid at vi kunne unngått mye av ventinga på at noe annet skulle bli ferdig. Sett bort fra arbeidstimene, ble ikke kostnadene for pulken så ille. Trekket, tråd, klipser, skråband og skiposen kostet til sammen i underkant av kr 800,-. Popnaglene hadde vi, det samme gjaldt strammebåndet. Skulle vi ha regnet betaling for arbeidstimer ville det nok blitt den dyreste pulken som var å få kjøpt av denne sorten.

Prikken over I’en, eller foran på pulken – er logoen. Den gjør pulken veldig spesiell og unik, og vi var enige om at det var verdt å vente på at broderiet skulle bli ferdig.

20170122-img_4014

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s