Tur til Verdensarven Vega

Nå da vi er hjemme etter årets ferietur, er det endelig tid til å se på bildene som er tatt – og på opplevelsene som stod i kø fra vi startet til vi kom hjem. Tidligere har jeg postet innlegg fra både Leka, Svartisen, Tranøy fyrSaltstraumen og sist fra Tranøy og her kommer et fra Vega. For den som følger meg, vil det være åpenbart at ting ikke kommer i rekkefølge. Turen gikk langs kystriksveien til Lofoten og deretter på tvers av Finnmark før vi tok Hurtigruten sørover til Trondheim. Innlegg fra turen vil komme i tilfeldig rekkefølge.

Først litt om Vega, kommunen som ligger ute i havet utenfor Brønnøysund og som står på Unescos verdensarvliste. Vegaøyan ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv da UNESCOs verdensarvkomité hadde sitt 28. komitémøte i Suzhou, Kina. Unescos verdensarvkomité skriver i sin begrunnelse: ”Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1.500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.” (Kilde: Verdensarvenvega.no)

Vega har vært et ønsket reisemål lenge, men da vi kjørte nordover Rv17 var satte været en effektiv stopper for turen dit. Det regnet ikke, men det øste skikkelig ned og skyene sleika nesten biltaket, så en tur ut til øya for å se var lite hensiktsmessig. Da vi reiste sørover med Hurtigruten derimot, var været bra og benyttet jeg meg av muligheten til å dra utover.

Vi gikk om bord i en båt Sandnessjøen og turen derfra til Nes på Vega tok om lag 1,5 t. På turen fikk jeg også endelig sett de Syv søstre! Både i år og i fjor (da vi kjørte ens ærend til Sandnessjøen for å se dem, var det lavt skydekke). Bildene er tatt i ganske stor fart fra båten, men det er de Syv søstre 🙂 Bildet til høyre er beskjært kraftig for å vise to av toppene på nært hold.

På turen ut til Vega fikk vi høre litt om øyene og livet til de som bodde på øyene.  Av de 6500 øyene, holmer og skjær var tidligere ca 60 bebodd. I dag er kun en av øyene bebodd, og i det vi passerte den fikk vi høre historien om øya og se de første eksemplene på E-hus – det vil si hus for ærfuglene.

Havna på Nes badet i motlys, noe som gjorde det noe krevende å fotografere. Men fint var det der, så det får våge seg.

Vel framme på Nes, fikk vi en guidet tur på E-museet og en bildepresentasjon om livet på øyene før og nå. Spennende å høre på, og jeg kommer til å se på ærfuglene (noen kan du se her) med annet blikk etter dette. Særlig hunnene, ettersom jeg (til nå vel og merke) har syntes hannene er finest å se på.

Det er hunnene som gir fra seg de viktige duna til ederdunsdyner og puter. Det gjør de ved at de napper av seg dun fra brystregionen som de pakker inn eggene i for å holde dem varme. Innbyggerne på øyene på sin side, bygger små hus med tørket tang som reir og legger til rette for at fuglene skal ha ro og være trygge. Når hunnen og ungene forlater reiret samles dunene inn og bearbeides. Fortsatt renses noe av dunene for hånd, men mesteparten gjøres maskinelt. Å tørke og rense ett kilo dun tar gjerne et par uker om det gjøres for hånd.

Prosessen er uansett krevende og omstendelig, noe som virker inn på prisen på det ferdige produktet. En dyne til en voksen person inneholder ca 1 kg dun, og koster ca kr 50 000,-. Dyrt ja, men den skulle vare i 100-150 år, så det kan vel sies å være en investering? Det er en relativt eksklusiv vare ettersom det produseres kun ca 2 000 kg ferdig renset dun per år.

Etter omvisning og bildevisning, var det tid for å rusle litt rundt på egenhånd. Her er et knippe bilder fra turen i området.

Takk for at du fulgte meg helt hit!

 

 


En kommentar om “Tur til Verdensarven Vega

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s