Helaften ute under stjernene

Sist onsdag var det meldt mulighet for mye nordlys, og jeg ble invitert på helaften med mulighet for dans. Det er ikke annet enn å takke ja til slike gode tilbud, og da kvelden kom kledde jeg meg i ull fra innerst til ytterst. Vi visste hvor vi skulle – til et gammelt hus vi hadde funnet noen uker tidligere. Stedet ligger høyt, og det er et stykke å kjøre. Kl 18 var vi derfor på farten, spent på kvelden og om det ville bli nordlys. Og ikke minst om det kom før «leggetid». Når det er arbeidsdag neste dag, er det begrenset hvor lenge vi kan være ute.

Vi var på plass etter en drøy time og gikk oppover mot huset. Vel framme testet vi ulike vinkler, men ettersom vi aldri vet hvor (eller om) nordlyset kommer er det bare for å være forberedt slik at vi slipper å spekulere senere. Månen var ikke oppe, og det ble stadig mørkere.

Jeg prøvde meg litt på uskarpe bilder, for å se hva som kommer ut av det. Litt artig effekt, som utforskes mer senere. Her er det lagt på litt grønnfarge, bare for effektens skyld. Det er altså ikke nordlys vi ser her.

20180314-_88A0640.jpg

Det var kaldt (minus 15 da vi dro hjem), for kaldt til å bare stå i ro så det ble litt gåing i området – mens vi passet på å ikke lage spor i snøen som kunne «ødelegge» bildene senere. Vi var på samme sted for et par uker siden også, og tenkte samme tanke den gang. Heldigvis var det kun dyrespor i området rundt huset, og det er greit.

Rundt kl 20.30 ser vi bevegelse på himmelen mot øst, og det var bare å sette opp kamera og ta bilder. De første var det ganske mye lilla nordlys.

20180314-_88A0694.jpg

Så roet det seg igjen, og de to nordlysbuene lå relativt rolig over himmelen fram til kl 21.45. Da ser vi at det blir mer bevegelse og at her kan det bli noe. Og gjett om det ble; vi fikk et show som var helt magisk, med buer som slynget seg over himmelen, med staver og gardiner som beveget seg raskt over oss som om de jaget hverandre. Sånne kvelder huskes lenge, og gjør at vi holder ut timene i kvelds- og nattemørke i kulda.

Nordlyset er sjelden likt en hel kveld, og denne kvelden var det forskjellige farger, fra vanlig grønt med litt lilla, grønt med litt islett av blått, og innimellom var det så intens at det var hvitt. Det gjør det ekstra artig 🙂

Bildene under her er et knippe tatt mellom kl 21.45 – 23.00, noen er satt sammen av flere bilder (2 – 4) mens andre er enkeltbilder. Der jeg setter sammen flere bilder til panorama er det for å illustrere bedre hvordan nordlyset opptrer. Det er ikke alltid at 15mm på fullformat er nok vidvinkel og da kan panoramaeffekt være bra hjelpemiddel.

20180314-_88A0789

20180314-_88A0809-Pano

20180314-_88A0820

20180314-_88A0823

20180314-_88A0878

Siste bilde fra denne kvelden er Stairway to heaven. Etter at jeg la ut dette bildet på Facebook, fikk jeg et innspill på at dette kunne være et lysfenomen NASA har kalt Steve. Les mer om det på Dagbladets sider 17.mars 2018

20180314-_88A0778.jpg

Litt sånn fun fact til slutt. På gården Steinvik på Skatval ble det født en kalv sist natt. Da «matmor» fikk se bildene fra min helaften med nordlyset fikk den nyfødte navnet Nordlys 😃


2 kommentarer om “Helaften ute under stjernene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s