Monokrom vs farger

For noen dager siden ble jeg utfordret på Facebook til å legge ut et monokromt bilde hver dag i sju dager. Ingen forklaring eller tekst, kun bilde, og så skulle jeg utfordre en ny hver dag. I de samme dagene, hadde jeg fordypet meg veldig i mosen og lyngen utenfor huset. Der stod de siste hvitveisene og blafret litt småskakke i vinden, der stakk skogstjernene og markjordbærblomstene opp mellom røsslyngplantene. Så da utfordringen kom, passet det veldig godt å bruke bildene jeg tok med nesa godt plantet i egen «hage» – om du kan kalle 810 kvm med mose, røsslyng, markjordbær, skogstjerner og et ukjent antall trær i ulike størrelser for hage?

Men, der nede i mosen lå jeg – med kamera og makroobjektivet. Som hjelpemiddel (eller også ekstra utfordring) brukte jeg tidvis et Raynox 250 filter. Jeg kjøpte filteret på Stjørdal foto for ganske lenge siden, dengang for å bruke det på fotografering av snøfnugg. Så har det blitt liggende og støve, og gleden var stor da jeg så hvilken tilleggseffekt jeg fikk på makrobildene. Raynox 250 gir 8x forstørrelse, og gjør det litt mer krevende å finne fokus. Samtidig er det greit at motivet ikke er helt i fokus, for noen ganger passer det godt at bildet fremstår litt drømmende, som på disse bildene. Ett av bildene er også dobbelteksponering, det vil si at to bilder er satt sammen til ett.

Her ser du hvilke bilder jeg valgte ut til utfordringen – til venstre i monokrom og til høyre i farger. Monokrom betyr forresten ensfarget, eller med en farge. Det betyr derfor ikke nødvendigvis svart hvitt.

Jeg valgte dog å kun ha svart hvitt, og alle bilder fra samme kveld i mosen. Under finner du alle bildene – i både monokrom og i farger. Noen liker jeg bedre i den ene varianten, mens andre liker jeg i den andre. Sånn er det vel for deg også?

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6

Dag 7

Jeg vet ikke om alle bildene er monokrome – altså enfarget – slik de burde være. Men det er ikke så viktig;  jeg tenker at veien er viktigere enn målet. Sånn sett var det å være i prosessen det som betyr mest. Artig var det uansett!

 


En kommentar om “Monokrom vs farger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s