Bergtatt på Sognefjell

Det er ikke så ofte jeg blir stum, men norsk natur kan få meg til å være stille. I dag har jeg hatt en sånn dag 😊

Jeg har en forkjærlighet for fjelloverganger, og har alltid hatt Dovre som favoritt. Etter å ha kjørt Finnmarksvidda på kryss og tvers de siste to somrene, har både Ifjordfjellet og Kongsfjordfjellet har fått en stor plass på favorittlista.

I dag har Sognefjellet også tatt en stor plass på lista. Snakk om vanvittig vakker natur, med bratte daler, høye spisse fjell. Alle fjell har sin sjarm og sine særpreg, men dagens tur tok kaka.

Turen startet i Vågåmo, og vi kjørte langs Vågåvatnet som speilte åssidene i det grønne.

Deretter fortsatte vi i retning Sogndal. Rett nok kjører vi litt på måfå og tar opplevelsene som de kommer, men å se en kjempestor statue var ikke forventet.

Det var Sagasøyla, som Henrik Wergeland i sin tid ba det norske folk om å reise som minnesmerke over vår selvstendighet og Grunnloven av 1814. Søylen viser Norges historie fra det ble samlet til et rike fra 872 til riksforsamlingen i 1814. Det var tenkt at søylen skulle stå foran Stortinget, men på grunn av krigen og politisk uenighet etterpå, ble arbeidet med søylen stanset. Den ble så liggende til Asbjørn Elveseter tok tak og fikk den gjort ferdig og reist den med private midler i 1992. Søylen er 40m fra grunnfjellet og 33m synes over bakken.

Elveseter er et sted du bare må innom. Skal du holde bryllup med kleskode bunad, er dette stedet. Ta en titt på bildene, så ser du hva jeg mener.

Da overraskelsen hadde lagt seg kjørte vi videre opp mot fjellet. Vi stoppet der det var aktuelt og mulig, for å se på utsikten.

Bildene under er fotografert fra bil og i fart. Ikke helt optimalt, men det får gå 😊

Så kom vi endelig opp på platået som er toppen av Sognefjellvegen. Det høyeste punktet er ved Fantesteinen, 1434moh og med det Norges høyeste bilvei.

Her oppe var det utrolig vakkert! Opp av steinrøysa stakk høye spisse fjell og traverser opp. Snøfonner og isbreer lå pent dandert, og over hele greia var det blå himmel og flotte skyer.

Breen til venstre er Smørstabbreen og til høyre Leirbreen
Fanaråkbreen

Her oppe var det også satt opp et minnesmerke over seks menn som omkom i snøstorm på vei til Sogn for å hente korn. Minnesmerke ble satt opp av samme person som fikk reist søylen lenger nedi dalen.

Minnesmerke over de som døde i snøstorm

I tillegg er det reist et monument over kjente diktere som også har reist over Sognefjellet. På plata nevnes Wergeland, Holberg og Ibsen – alle med hvilket år de gikk og hvordan de ble påvirket av turen.

Fanaråkmonumentet

Sognefjellet er nasjonal turistveg, og således lagt til rette for turister. Det er også satt opp kunstverk som en del av opplevelsen.

Kunst til folket

Vi kjører med campingvogn, og det var ikke alltid plass for å stoppe der det var ønskelig. Sånn sett er det lurt å sette igjen vogna og kjøre strekningen med bare bil.

Turen ned fra fjellet gikk fort, det var jo bare nedoverbakker😜 Spennende var det også, for det var trangt og smalt, og med mange hårnålssvinger.

Sognefjellet turistveg ender i Luster kommune, og så også dette innlegget. Takk for følget! 😄


4 kommentarer om “Bergtatt på Sognefjell

  1. Hei! Eg berre lurte på kva slags vogn de drog, og om de måtte stoppe heilt opp i svingane? Vi vurderar og reise over fjellet i morgon, men er skeptisk til korleis det blir med ei 580 campingvogn.. (vi har kjørt med vår vogn til Hoddevik, og måtte stoppe heilt opp i noken veldig knappe svingar, men det gjekk..)

    Liker

    1. Vi kjørte med en Hobby prestige, og totallengde på vogna med drag er 6,5 m. Total lengde med bil var 13 m. Vi har ikke vært i Hoddevik men har kjørt andre fjelloverganger i sommer, og kan slå fast at Sognefjellet var uproblematisk. Riktig god tur!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s