Turist i egen by

Jeg glemmer fort at også egen by (og omegn) kan være flotte turistmål, og har gjort noe med det denne uka. Jeg har besøkt helleristningsfeltet på Lerfald på Hegra og Værnes kirke. Jeg har vært begge steder før – men denne uka på begge steder med guide. Anbefales!

Det magiske berget

På torsdag besøkte jeg helleristningsfeltet på Hegra, som ligger 2 km øst for Hegra sentrum. Feltet har jevnt besøk i sommer, også av turister fra andre land. Det er et av Nord-Europas største helleristningsfelt, med ca 1200 figurer fordelt på ett hovedfelt og tre mindre. Figurene er i hovedsak fra bronsealderen, det vil si at de er ca 2500 år gamle. Her finner du blant annet ristning av fotspor, båter, hester, solbilder (sirkler) og mennesker.

I sommer har Stjørdal museum guiding på feltet alle ukedager unntatt mandag fram til 12.august. Guiden jeg møtte var meget dyktig, og beskrev bildene og deres betydning med stort engasjement og innlevelse. Han hadde stor kunnskap om området, og det viste seg at han studerte arkeologi og har vokst opp i nærheten. Snakk om rett person på rett plass! En tur hit anbefales!

Tenke seg til, at for 2500 år siden, altså to tusen fem hundre år, satt det folk og laget symboler på flate steiner og heller. Noen av symbolene på Lerfald er lagt til et område hvor det kommer vann ut av sprekker i berget, og har helt sikkert en egen og eller forsterket betydning. Hvorfor man risset inn i berget, kan vi bare gjette oss til; var det datidens historiebok? Eller var det en slags kommunikasjon mellom generasjoner? Bildene av for eksempel båtene viser at båtene forandret seg – kan det være et tegn kunnskapsoverføring?  Eller symboliserer de ritualer? Som overgang til voksenliv? Solbilder, bilder av dyr og båter er alle universielle – men fotspor som er i ulike størrelser? Uansett utrolig spennende å tenke på! Forskning viser at det var felt knyttet til områder med bosettinger og at det i vårt dalføre var ca 2 km mellom hver bosetting. Det vil si vi kan anta at det er mange felt som fortsatt ligger skjult under torv og jord.

Les mer om helleristningsfeltet på denne siden

Værnes kirke

Værnes kirke er en av landets eldste bevarte steinkirker, og ble påbegynt ca år 1080 – 1100. Kirken ble bygd del for del, og sanneligvis ble den bygd i tilknytning til eksisterende kirkebygg som var i bruk under byggeprosessen (se skisse under). Jeg deltok på guiding der i dag, og selv om tema var skulpturer i kirkebygget, fikk vi en utrolig flott beskrivelse av hvordan kirken ble bygget, og hva som gjør den så spesiell sammenlignet med andre tilsvarende bygg. Dette satte skulpturene og symbolikken i dem i et annet perspektiv enn å bare få høre om figurene. Veldig bra!

Guidingen startet på utsiden, hvor vi fikk se og høre om løvene som er brukt og hva de symboliserer. Vi fikk også høre om de ulike inngangene og hvordan de ble brukt og av hvem. Enda en kunnskapsrik ansatt ved Stjørdal museum – vi er heldige!

Innenfor kirkeveggene (1,5m tykke) var de 39 stolpehodene (opprinnelig 40, men ett mangler)  og deres mulige betydning i fokus. Mange har gjort seg noen tanker om det, og vi fikk høre om en teori. Utrolig spennende og fascinerende! Samtidig er det ingen sikker forklaring, og museet vil gjerne ha mer forskning på dem. Det må jo være en spennende oppgave for en masterstudent?

Bildene under er tatt med teleobjektiv og med ISO 12800 – noe som gjør at det blir mye støy i bildene. Noen er også belyst med lommelykt som guiden brukte. Men så mørkt som det var oppunder taket måtte det til 🙂

88a5967.jpg
En mannsfigur med en høyre og en venstrehånd, som begge holder om slanger.

Vi fikk også høre om andre kirker her i landet og i Europa for øvrig, med tilsvarende hoder. Vi hørte også om en bobilturist som hadde stjålet et slikt hode fra en kirke. Er det mulig tenker jeg 😲

Vi hadde anledning til å stille spørsmål, og det gjorde vi. Ikke bare om stoplehodene men også om kirkestolen som ble bygget for å skjerme kvinnene tilhørende de rike fra de andre i menigheten.

Les mer om kirken på Stjørdal museum sine sider eller på Riksantikvarens sider for kulturminnesøk. Jeg skulle gjerne gjenfortalt både det guiden på helleristningene og i Værnes kirke fortalte – men da ville jeg ikke blitt ferdig før langt på natt – om det ville vært nok tid. Jeg har også lest mer om begge stedene etter å ha vært der, og tenker at både disse og andre steder er en del av vår historie, og at vi burde ha mer oppdatert kunnskap om det. 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s