Villmarksvegen i Sverige

I sommer kjørte vi villmarksvegen i Sverige, eller Villmarksvägen som den heter i nabolandet. Selve veien er en rundtur på ca femti mil om du måler fra du starter i Strømsund til du er tilbake igjen. Selve villmarksvegen er på ca 37 mil og strekker seg fra Strømsund til Vilhelmina. Derfra følger du E45 tilbake til Strømsund.

Veiene var utrolig fine, og det sies at når du kjører her så er du på fjellvandring med bil. Vi kjørte med campingvogn, og det var ikke noe problem med unntak av trange parkeringsplasser på noen av turmålene.

Første stopp hadde vi ved Hällingsåfallet ca tre mil før Gäddede. Vi svingte til venstre og kjørte en grusvei som heter Bjørnevegen innover. Samtidig holdt vi utkikk etter bjørn, men var ikke så heldig å få se noen av de mange bjørnene som holder til her.

Turen opp til fossen gikk langs elva i nydelig terreng med mye gammelskog. På grunn av fuktighet fra fossen vokser det lav og mose i området, som ikke vokser andre steder. Selve fossen er 43 m høy og ender i Sveriges lengste canyon.

Det viste seg – da vi var kommet til toppen av fossen – at vi kunne parkert like ved og spart oss turen gjennom skogen. Da tok vi likegodt bilveien ned 😃

Solnedganger er aldri like, og heller ikke den i Gäddede. Her holdt jeg på å bli spist opp av knott og mygg, så bildet fortjener å være med også av den grunn.

På turen rundt stoppet vi blant annet på Stekkenjock, et nydelig fjellområde som er godt egnet til fotturer. Det var godt over 20° og vindstille da vi stoppet her, og det var mye folk (og biler) på den store parkeringsplassen.

Langs Villmarksvägen finnes også Trappstegsforsen, som består av brede trinn av stein som vannet flommer ned over. Et flott sted med mye nydelig vann 😁

Vi var heldige med været og fikk nydelige speilinger i vann – disse er fra Malgovik camping hvor vi overnattet en natt. Campingen var ikke helt ferdig, men utsikten var upåklagelig og veide opp for det som manglet ellers.

Turen rundt kan gjøres unna på en dag – eller mange dager. Det var mange plasser vi ikke dro innom, eller ikke fikk plass med bil og vogn. Det er like bra, for da har vi en grunn til å ta turen igjen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s