Nordlys og lysforurensing over Frosta – en dårlig kombinasjon

Endelig ble det klarvær OG nordlys. Vi har hatt mye av begge deler hver for seg – men nå var det endelig samtidig. Torsdag 24.oktober var det mye nordlys, og mye skyer – til og med regn over Stjørdal. Fredag var det også regn, men det var meldt lettere vær på kvelden, og sannelig slo værvarselet til. Fra kl 20 ble det mindre og mindre skyer, og da er det bare å gjøre seg klar.

Turen gikk til Storsand camping, hvor det er fri utsikt over fjorden og nordover mot Frosta. Det er også såpass langt unna gartneriene der ute, at de ikke blir så fremtredende på bildene. Unntatt er når det er skyer over Frosta – da reflekteres det oransje lyset i skyene. Det gjorde det denne kvelden, og det gir en liten nedtur da.

I det jeg parkerte bilen, så så jeg at det var bevegelse på himmelen. Kamera ble satt opp på stativ, og det første bildet ble tatt.

Frosta opplyst av nordlys og gartneri…
Et stjerneskudd ble med i kveld også

Jeg er ikke så stor tilhenger av det guleoransje lyset som kommer av lysforurensning, og har investert i et Nisi Natural light filter, som skal blokkere bølgelengdene i lys som skaper lysforurensning. Bildene over er tatt uten filteret, og jeg prøvde det for første gang denne kvelden.

Frosta, fortsatt opplyst av nordlys og gartneri – men lysforurensingen er dempet.

De beste bildene er tatt med filteret, og her kommer blåtonene jeg er så glad i bedre fram. Lysene på Frosta er fortsatt til stede, men ikke så intense og ikke så oransje. På bildet over her er brygga på Storsand opplyst av en bil som kom kjørende akkurat i det bildet ble tatt.

Det var ganske mye vind denne kvelden, og full flo. Jeg ville gjerne ha med kanten av sjøen som slo inn på stranda, og fikk ved hjelp av lange lukkertider den med. Her kom filteret til hjelp, fordi det også stenger ute litt lys så lukkertiden (eller evt ISO) må økes.

Sist et bilde uten filteret igjen – jeg er ikke i tvil om hva jeg liker best!

Sånn helt til slutt, så skulle jeg gjerne ønsket å kunne slå av lysene på gartneriene på Frosta (og andre steder) på kvelder hvor det er nordlys. Enn om vi hadde fått til det 😀


En kommentar om “Nordlys og lysforurensing over Frosta – en dårlig kombinasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s