Hekta på nordlys? Ja :)

Nordlyset de siste dagene fortsatte også utover lørdag og lørdagskvelden. Jeg tok først en tur til golfbanen på Stjørdal, praktisk fordi det ikke er så langt hjemmefra, og fordi det er ganske mørkt. Da jeg kom fram var det bare å starte kamera og ta bilder.

Samtidig som dette er et praktisk sted, er det også et kjedelig motiv. Jeg dro derfor videre til Steinvikholmen, hvor jeg visste det var flere med samme interesse samlet.

Som mange vet var jeg så heldig å få mitt bilde valgt som Statsministerens julekort i 2017. Det valgte bildet ble tatt i oktober 2016, en helt magisk kveld, som jeg aldri kan tenke meg vil kunne gjentas. Du kan lese mer om bildet og se flere bilder fra den kvelden på denne siden. Litt mer om julekortet finner du ved å følge denne lenken.

Steinvikholmen er en gammel borg, som ligger inne i Åsenfjorden, som er en arm av Trondheimsfjorden. Slottet ble i sin tid oppført av Norges siste katolske erkebiskop; Olav Engebrektsson i Nidaros. På den tiden var slottet den sterkeste befestningen i landet, og det er det største byggverket oppført i norsk middelalder. I dag er borgen et yndet turmål, særlig på sommeren. For meg er det også et yndet mål for nattfotografering. Det er et fint motiv, du kjører helt fram (perfekt for en som er mørkredd…), og det er ganske mørkt rundt. Unntatt er da lysene fra gartneriene på Frosta. De skulle jeg så veldig gjerne ha sluppet unna.

Bildet er tatt med Nisi Natural Light filter, som jeg prøvde første gang på nattfotografering på Storsand kvelden før. Filteret reduserer lysforurensing slik at den ikke er knall oransje – se helt i venstre bildekant. I tillegg får det fram blåtoner i bildet, noe jeg liker veldig godt.

Nordlys innover fjorden i retning Langstein
Plutselig kom det hvitt og rosa nordlys som bølget over himmelen. Og like brått var det borte

Nordlyset varierer, både i intensitet, farge, bevegelser mv. Bildet over her viser et kort øyeblikk med intens hvit stripe, med lilla kant under. For å få fram bevegelsene tydelig, må man ha korte lukkertider. Under her viser jeg to bilder, tatt i løpet av 9 sekund. Begge har lukkertid på 4 sekund, og jeg bruker to sekund forsinkelse mellom bildene slik at det ikke er rystelser i kamera.

Selv om borgen er et fint motiv, er det også fint når fargene speiler seg i vannet. Bildet under er tatt i retning Frosta og med filter som beskrevet lengre oppe. Her er lukkertiden 10 sekund, som er relativt kort til nattfotografering å være.

Siste bildet viser hvor mange som var på Steinvikholmen lørdag kveld. Jeg telte fire nasjonaliteter, hvorav noen var der bare for å oppleve nordlyset, mens andre ville ta bilder av det. Ettersom folk gjerne ikke står i ro, så valgte jeg å bruke 6 sekund lukketid, og ISO 3200 for å kompensere for kort lukker. Blender er f/2,8.

Helga har vært fin med to nordlyskvelder, og jeg gleder meg til resten av mørketiden 🙂


En kommentar om “Hekta på nordlys? Ja :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s