Blåveis

Bare ordet skaper positive assosiasjoner, og minner oss om våren. På denne tiden av året, hvor dagene gjerne er grå og kalde gjør det til at vi lengter ekstra mot vår. Blåveis er et av de første vårtegnene, og det finnes knapt noe så fint som når den den stikker hodet opp enten av snøen eller av jorda.

Ofte er skogbunnen rotete, med brune, visne blad, gamle kvister – som kan virke forstyrrende. Å få bilder av blåveisen uten dette rotet er ikke lett, og mange ganger må jeg si til meg selv at det er jo sånn det er.

Samtidig er det gule og brune fra året før med og skaper en flott ramme rundt blomstene – særlig når sola lysner dem.

Blåveis finner vi i Europa nord til Skandinavia og Finland, og faktisk så langt sør som til Appenninene og Pyreneene. I Norge er blåveisen vanligst på Østlandet, Sørlandet og i Trøndelag.

Blåveisen vokser på tørr og kalkrik grunn i løvskog eller i barskog. Her på Stjørdal finner vi den flere plasser, og jeg har noen faste områder jeg oppsøker når våren kommer for å «plukke dem» med kamera.

Du kan finne blåveis også i andre farger enn blå; både hvit og rosa. Jeg tror ikke jeg har sett den hvite varianten, men rosa blåveis har jeg funnet. Hvor er hemmelig, men det er noen få blomster som kommer igjen år etter år.

Rosa blåveis
Rosa blåveis
En blå og en rosa blåveis.

Mange sier at blåveis er fredet. Det stemmer ikke, den har aldri vært fredet med unntak i for eksempel naturreservat hvor alle planter er fredet. Men det er god leveregel å la blomsten stå i sitt naturlige element hvor den helt klart er vakrest.

Hvorfor viser jeg fram bilder av blåveisen nå? Jeg fikk et spørsmål i vinter om jeg hadde noen bilder som passer på en vegg i en virksomhet her på Stjørdal. Det var en trappegang malt i blågrønn farge, og jeg tenkte på at blåveis kunne passe.

Utfordringen min er at jeg ikke tar bilder som jeg tror «kan selge», men bilder jeg selv liker og kan tenke meg på veggen min. I praksis blir det derfor få bilder som kan settes sammen til en serie med hjem fra fototur – og skulle det vises seg nå – for få typelike bilder.

I tillegg til at dette var en flott anledning til å se gjennom bildene jeg har av blåveis, ga det meg også en flott mulighet til å legge planer for hvilke type bilder jeg skal ta til til våren.

Under her kan du se noen jeg har samlet i den hensikt å se om det kan henge alene eller sammen.

Det siste bildet er tatt ganske seint på ettermiddagen, og det var dårlig fotolys. Samtidig viser det hvor skjør og vakre blåveisen er.

Nå venter jeg bare på at vi kommer litt lengre i kalenderen, slik at blåveisene begynner å stikke opp av snø og jord. Da finner du meg liggende på magen, slynget rundt en trestamme, med skitne klær – og et bredt smil 🙂 Da er det vår!