Mitt Svalbard I

I månedskiftet mai juni 2019 var jeg på Svalbard for første gang. Jeg tok noen tusen bilder i løpet av de dagene vi var der, og nå har jeg kost meg med minnene samtidig som nrk.no har sendt sin minutt for minutt sending fra Svalbard.

Jeg reiste sammen med gode fotovenner fra BioFoto Midt-Norge, og vi var tilsammen 16 som var der. Vi bodde på Gjestehuset 102 i Nybyen (anbefales!) og var på både fellesturer og egne turer.

Den første dagen var satt av til ankomst, og å bli kjent i Longyarbyen. Vi gikk til og fra Nybyen – sentrum, og fikk mange flotte opplevelser på veien.

Omgivelsene og landskapet er annerledes enn det jeg er vant til. Utrolig vakkert, med mange snøscootere parkert overalt, fargerike og like hus, godt påkledde folk osv. Og lyset da, lyset var helt spesielt. I mai/juni er det midnattssol, og det var snedig å gå ute kl 22-23 med solbriller som om det var høylys dag.

Det var fortsatt en del snø da vi kom, men i løpet av den uka vi var der så forsvant nesten alt. Fuglene som hekker på Svalbard kom i store flokker, og ga mer og mer lyd fra seg dag for dag. Vi så mange kvitkinngås, og en og annen snøspurv. Den siste er 15-17 cm lang, og veier 30-40g. Den er den nordligst hekkende spurvefuglen i verden, og den eneste spurvefuglen som er vanlig på Svalbard. Hvitkinngåsa på sin side blir 60 – 70 cm lang og veier mellom 1,5 til 2,5 kg. Den har et vingespenn på rundt 120–142 cm. Det vitenskapelige navnet betyr på norsk «brent hvitansikt», noe som stemmer med utseendet til hvitkinngåsa.

Snøspurv
Hvitkinngås

Longyearbyen er omkranset av snødekte fjell, hvor lyset falt ned på kanter og skapte skygger og mønstre.

Det siste bildet fra den første dagen er fra området i Nybyen hvor vi bodde. Her var det skygge, men sola traff kanten på fjellet bak. Hver dag når sola skinte, var det et nytt uttrykk oppi kanten her. Det ble derfor med noen bilder fra dette (og andre fjellområder).

Bildet er tatt kl 22.15 og for spesielt interesserte kan jeg si at her er det brukt blender 10, lukkertid 1/320 sek og ISO 400.


2 kommentarer om “Mitt Svalbard I

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s