Mitt Svalbard II

Jeg reiste til Svalbard sammen med andre biofotinger, det vil si medlemmer av BioFoto MidtNorge. Vi hadde avtalt å ta to fellesturer, mens resten av turen var det opp til oss selv å finne ut hva vi ville gjøre.

Dag 2 på Svalbard var satt av til fellestur, og vi var med MS Langøysund til Billefjorden, hvor to av målene var den mektige Nordenskiøldbreen og den russiske forlatte gruvebyen Pyramiden. Vi kom oss ikke i land i Pyramiden fordi isen lå langt ut i sundet. Dessverre, for den byen skal være helt spesiell.

Turen ble super tross dette, og vi fikk også sett isbjørn! Det er ingen garanti, selv om det er rundt 2400 isbjørner på øyriket.

Lyset på Svalbard er spesielt, og det tok litt tid før jeg vente meg til det sånn rent fotomessig. Dag to var bedre enn dag en, og sånn fortsatte det. Ikke så greit å være amtørhobbyfotograf, som «bare» tar bilder av det jeg liker 🙂

Det var flere enn oss som satte kursen ut av Longyearbyen

Fjellene vi så på turen var helt utrolige; ingen var like, ingen hadde samme farger, ingen hadde samme lys. Det ble noen bilder, for å si det sånn…. Her er et lite utvalg.

Dessverre noterte jeg ikke ned hvor vi var, så jeg vet ikke hva de heter. En senere gang skal jeg bruke GPS funksjonen i kamera!

På tur innover Billefjorden, passerte vi Nordeskioldbreen som er 25 km lang og 11 km bred. Breen var flott, både med fine farger og faktisk enkelte hytter.

Langs iskanten så vi hvithval, eller beluga som den også kalles. Mange kjenner til Hvaldimir som har holdt til på Finnmarkskysten det siste året; han er også en hvithval.

Hvithval

Da vi var ved Nordenskioldsbreen så vi en annen båt som lå helt i ro – kjørt opp i isen. Vi gjorde det samme.

Vi fikk endelig sett isbjørn på relativt nært hold. Den lå i ro, sannsynligvis mett etter et bedre måltid. Bildene er tatt med 600mm teleobjektiv, og beskjært en god del.

Etter møte med Kongen av Svalbard, satte vi kursen mot Pyramiden. Det er en tidligere russisk gruvebosetting i Billefjorden. Navnet Pyramiden kommer av det pyramideformede fjellet som ligger like ved. Bosettingen hadde på det meste mer enn 1000 innbyggere. I 1998 ble kullgruvedriften lagt ned, og Pyramiden har vært avfolket siden den gang. De siste årene har stedet vært bebodd av noen få, som driver guide og bar- og hotellvirksomhet på stedet.

Dessverre lå isen for langt ut, så vi kom ikke inn. Alle bildene er tatt på avstand og med teleobjektiv.

Etter at vi hadde sett oss ferdig på Pyramiden, satte vi kursen tilbake mot Longyearbyen. Først litt mer fjell

Underveis passerte vi noen hytter, også den som omtales som Svenskehytta. Ingen av de to under er den, men landskap og hytteutførelse er typisk Svalbardstyle, og får stå som et godt eksempel på hva vi fikk se.

På turen hjem hadde vi litt forskjellig vær, som ga oss litt forskjellig lys. Fint var det, og et har jeg gjort i svarthvitt. Med disse siste bildene takker jeg for følget på dag to av turen.


2 kommentarer om “Mitt Svalbard II

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s