Ærfugl på Straumen

Etter en drøy uke på hjemmekontor, hvor det mot alle planer er blitt ekstra lange dager – hadde jeg sett fram til dagen i dag. Lørdag, fri, sol, varmegrader – hva passet da bedre enn å dra ut på tur med kamera? Jeg er heldigvis ikke i karantene pga coronaviruset, og kan derfor dra på tur.

Dagen startet med tur til Straumen, hvor det er ærfugl som gjerne vil ha litt brødmat. Som selskap hadde jeg med ei lita frøken som skulle få oppleve å mate fuglene for første gang. Utrustet med kamera og en pose gammelt brød, samt matpakke var vi klar for en fin formiddag.

Mens hun kastet ut mat, lå jeg ved siden av og tok bilder. Til å ikke være noe fuglefotograf, er jeg faktisk ganske så fornøyd med resultatet.

Ærfugl hunnen like fin som hannen, men ser litt tam ut på avstand med den brune fjærdrakten. Får du henne på nært hold, ser du noe annet. Den har neste kamuflasjedrakt på seg.

Neste halvparten av hunnene lever i et parforhold på vinterstid, og hannen tar seg av og beskytter henne slik at hun er i god form til våren. Paringen starter i mars, mens eggleggingen skjer i april-mai.

Hannen på sin side er hvit, med svart hode og buk, samt på siden og bak. Brystet er farget svakt rosa, og den er grønn i nakken. Lyden når hannen kurtiserer hunnen høres godt, og lyder a-oh! a-oh!

Mange har edderdundyner, som er dun fra ærfugl. Dunet skiller seg fra andre typer ved at de ikke har stilk, men mothaker som hekter seg i hverandre, slik at de danner en myk, sammenhengende dott.

Dunsanking har vært en viktig næringsvei langs kysten, og blant annet Vega i Nordland har lange tradisjoner med sanking av edderdun. De er en del av verdensarven, og historien her er verdt å lese. Jeg besøkte Vega sommeren 2017, da jeg reiste med Hurtigruta fra Kirkenes til Trondheim. Du kan lese mer om den opplevelsen her.


3 kommentarer om “Ærfugl på Straumen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s