Lysmaling – en spennende teknikk

En av årsakene til at jeg startet med akkurat foto som hobby, var at jeg kunne være i læringsprosess. Så da jeg var ferdig med The Image Crit, meldte jeg meg like godt på digitalt kurs i lysmaling.

Arrangør var som sist NORDphotography, og tema er lysmaling. Instruktør var den prisbelønte norske fotografen Ragne Sigmond, som er bosatt i Danmark og arbeider som lærer på en fotoskole.

Første kurskveld fikk vi en gjennomgang av hva lysmaling er, hvilke verktøy vi kan bruke og hvordan. Underveis i møtet fikk vi også prøve oss litt hjemme. I hjemmelekse til neste gang fikk vi i oppgave å ta bilde av en valgfri gjenstand – med former. Vi skulle sende inn et ferdig bilde, et med flatt lys og et som viste oppsettet.

UKE 1

Mitt innsendte bilde er av en brudepikekjole jeg nettopp har sydd til favorittdukka til barnebarnet mitt. Kjolen henger på et smykkestativ som har tilhørt barnets mor.

Jeg prøvde å få fram strukturen i stoffet og stativet med smykker som henger litt skjult bak. Spennende å lage, men når jeg fikk et bilde jeg var fornøyd med var det umulig å lage et tilsvarende/bedre. Snedig opplevelse når man er vant til å ta flere bilder av samme motiv med ulike eksponeringer for å se hva som er best.

Se den store forskjellen på de to kjolene – den ene er er lysmalt den andre ikke.

I tillegg til bilde av kjolen tar jeg med et bilde av en blomsterbukett som jeg også lysmalte den uka.

UKE 2

Oppgaven var å forbedre motivet fra uka før. Det gikk greit og jeg fikk fram et annet uttrykk enn første gang. I tillegg tok jeg bilder av en ung dame som var på besøk. Vi hadde en fin stund i mørket, hvor vi prøvde å lage bilder som var litt mer i enn bare portrettbilder.

UKE 3

Oppgaven denne uka var å ta bilde av to objekter som samhandler med hverandre, eller som står i relasjon til hverandre. Vi skulle levere to ulike bilder av motivet. Underveis i uka tok jeg mange bilder, men endte opp med å sende inn de to sammenstilte bildene av peoner nederst.

UKE 4

Da hadde jeg begynt å få dreisen på bruk av lommelykta og på å finne motiv. Det var snedig å se at jeg var så krtisk til hva jeg kunne lysmale – for alt går jo an. Med lyset skaper du bildet ved å velge hvor du lar det være lys og hvor du lar det være skygge.

Jeg hadde besøk av barnebarnet mitt, som fikk lysmale kosedyrene sine. Koselig ❤

Det var spennende å lysmale samme motiv, og se hvor ulikt det kunne bli – selv om jeg gikk inn for å få det så likt som mulig.

En maske laget av et av mine barn på barneskolen egnet seg godt
Når kreativiteten tar overhånd…. Et maleri laget for lenge siden, en konkylie og en skattekiste. Ikke så lett å få akkurat nok lys på det som skulle lyses opp.
Oppgaven var å lage et bilde hvor vi var inspirert av et maleri.
Tanken slo meg – hvordan ble det om jeg lysmalte knappenåler?
Gresskardrøm

Uke 5 – siste uke

Hjemmeoppgaven var å ta bilde av en frukt eller grønnsak – mitt bidrag var gresskarset over. I tillegg skulle vi ta bilder av en annen person – og en selfie. Det siste er ikke så lett: du står på et mørkt rom, vet ikke helt om kamera har fokus, du skal stå helt i ro i 4-5 sekunder – og da snakker jeg helt i ro! Samtidig skal du lyse deg selv opp med en lommelykt – og gjerne også skal du lyse opp bakgrunnen. Her er fire bilder som jeg endte opp med.

Etter endt kurs er jeg veldig glad jeg meldte meg på. Jeg både ser og ser etter lyset på en annen måte enn før. Det er spennende å lyse opp motiv med lykta og se hva jeg kan få til. Ikke alt blir tatt bilder av, men jeg øver.

For å bli god på dette må det mye øvelse til, og jeg er i gang. Nå ligger lykta på badet, og jeg starter dagen med å lysmale meg selv.

Ta gjerne en titt på Instagramkontoen min, hvor jeg viser fram en litt mer kreativ side av hobbyen min. Om ikke lenken fungerer søk meg opp: grethe_lindseth_kreativ.


5 kommentarer om “Lysmaling – en spennende teknikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s