Lysmaling av sporty sommergjest!

Jeg har hatt besøk av en særledes sporty sommergjest, som gjerne stiller opp som modell når jeg skal øve på ett eller annet hvor mennesker inngår. Jeg kan nevne portrettfotografering ute eller inne, med og uten blitz, fotografering i vannet på Storfossen mv. Nå er det lysmaling som gjelder, og selvfølgelig stilte gjesten opp da jeg trengte en å øve på. Det er ikke helt det samme å øve på seg selv, eller på stillestående grønnsaker for å si det sånn. Så all takk til deg Marit som alltid stiller opp!

Lysmaling går i korthet ut på at kamera settes på stativ i et helt mørkt rom. Mens bildet tas er det kun lyset fra en lommelykt som lyser opp motivet, som her var ansiktet på gjesten min.

Det både kan se og høres lett ut, men det er det ikke! Jeg har skrevet litt om hva jeg har lystmalt tidligere og du finner det på denne siden om du vil se.

Så tilbake til gjesten min, som heldigvis er av det mer tålmodige slaget. Vi holdt på et par timer, og det «ene bildet tok det andre», og ettersom ingen (uansett) blir like, var det bare å ta flere og flere. Å stå helt i ro i 4-8 sekunder krever mye av modellen, og all takk til deg som stilte opp! Å treffe riktig med lyststyrke, lysretning og ikke minst tiden lommelykta er i bruk er også en utfordring. Etterhvert gikk vi over til å ta dobbeleksponering, hvor kamera setter sammen to bilder til ett. Da tok vi to bilder med kortere lukkertid, med en liten pause mellom.


De første bildene ble tatt med lukkertid opptil 8 sekunder, hvor gjesten beveget seg (med hensikt) for å få flere lag i bildet. Deretter gikk vi over til å ta to «kortere bilder» hvor vi samtidig komponere om bildet, og lot kamera sette de sammen.

Her er noen av bildene vi satt igjen med.

For å ikke slite ut gjesten min, begynte vi med multieksponering, hvor jeg tok to bilder på 3,2 sekunder hver. Mellom bildene fikk vi da en kort pause mens vi endret komposisjon. Bildene under viser litt hva som kom ut av det.

Dere ser at de siste bildene ble mer og mer like, og det betyr at vi begynte å vite hva vi skulle gjøre, hvordan og hvor lang tid. Da var det på tide å gi seg – og vi dro ut og tok bilder av prestekrager i stedet.


2 kommentarer om “Lysmaling av sporty sommergjest!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s