Sommerutstilling på Ullinsvin

Du finner Ullinsvin i Vågå, og her har de satset stort og bygd et galleri som åpnet i 2019. Første utstiller var Morten Krogvold som viste fram sin jubileumsutstilling «Stille lys». Jeg var og så den utstillingen høsten 2019, og gledet meg til sommeren 2020 når det skulle bli ny utstilling.

I år er det en storstilt mønstring av trøndersk kunst med Håkon Bleken og Kjell Erik Killi-Olsen i spissen, som sammen med 19 andre kunstnere viser fram et bredt spekter av kunst og kunstformer. Yngste utstiller er 19 årige Ingvar Wik Høgås fra Trondheim, mens Håkon Bleken med sine 91 år dermed er eldst.

I tillegg har naturfotografene Orsolya og Erlend Hårberg to utstillinger i Låven: «Island» og «Laponia». Historien bak bildene fra Laponia har de fortalt i et møte i Bio-Foto Midt-Norge for en tid tilbake, og det å se bildene igjen og huske historie bak ga en sterkere opplevelse.

Jeg skal være ærlig, og si at jeg først og fremst var der for denne utstillingen, men gikk innom galleriet før jeg gikk over til Låven. Jeg var likevel ikke forberedt på det som møtte meg. Først kommer du inn i gangen hvor vinden blåser gjennom veggene. Du hører likevel den lavmælte musikken som spiller. I gangen henger det vinterbilder fra Laponia og informasjon om området og prosjektet som var grunnlaget for utstillingen. Dette ga en myk start før jeg kom inn i det neste rommet. Bildene fra Laponia var like lavmælt som musikken, men alle har noe i seg som gir det lille ekstra. Når du går videre inn i rommene hvor bildene fra Island henger, er det lett å miste pusten. Noen av bildene er som knyttneveslag i farger, mønster og proporsjoner. Som hobbyfotograf står jeg ved flere bilder og lurer på hva jeg ser på – er det høye fjell eller er det noe lite? Her er to bilder fra det ene rommet. Resten å du dra til Vågå for å se, og du må gjøre det innen 30.august når utstillingen tas ned.

Ullinsvin er forreste den gamle prestegården i Vågå. I tillegg til utstillingene med naturfoto og kunst, kan du også besøke den historiske prestegårdshagen. Hagen tas godt vare på og omfatter både urtehage, staudebed, rosebed, fjellhage og ulike tre og busker. Du finner en byste av Edvard Munch her, som hadde farsslekta fra denne gården. Ole Bull hadde også aner herfra, og står på en stein.

I Cafe Edvard kan du nyte en kopp kaffe, eller te som jeg gjorde, sammen med noe påsmurt eller et lekkert kakestykke. Kakene som serveres er basert på gamle oppskrifter som ble samlet på Ullinsvin. Sitronterta er spesielt populær, men jeg hørte mange mmm og dype sukk over yoghurtkaken i dag, så det kan være smart å ta begge to?Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s