Fotokurs midt i ei blautmyr

Enn å være så heldig å få lære mer om foto i ferien! Først har jeg deltatt på online Image Crit via NORDphotography i juli, og nå har jeg fordypet meg i gamle objektiv en hel dag sammen med andre entusiaster. Målet var å lære mer om Helios, et gammelt russisk objektiv som ble laget mellom 1958 og 1999. Objektivet gir en herlig swirlende effekt – når det brukes riktig.

Jeg har hatt et slikt et par tre år, og har både god og mindre god erfaring med å bruke det. Et kurs hvor vi skulle lære mer var derfor perfekt! I tillegg hadde jeg med et Pentacon objektiv, som jeg ikke hadde fått til noe særlig med.

Kurset ble holdt av Sylwia Grabinska og Arnfinn Malmedal, som begge er dyktige fotografer. Har du ikke sett hva de gjør, søk de opp på Instagram, Facebook og lignende sider. Du blir imponert!

I invitasjonen ba Sylwia oss ta med støvler, liggeunderlag og regntøy. Samtidig sa hun at hun hadde bestilt sol. Litt motsetning der altså, men vi stilte opp i korrekt antrekk alle sammen sammen med fotoutstyr. Flere enn meg hadde gamle objektiv, og de andre fikk låne. Veldig bra!

Dagen startet med introduksjon til ulike objektiv, og hva de ulike kan gi av ulik effekt. Jeg har som sagt to gamle fra før, og fikk veldig lyst på minst ett til. Samtidig sa Sylwia at det er ikke vits å ha for mange og det er bedre å bli bra på det man har. Det tror jeg er kloke ord, så jeg avventer å raide Ebay for objektiv – i første omgang.

Etter teorigjennomgang ikledde vi oss regnklær og gikk ut i ei vassfylt myr. Regnklær og støvler var til stor hjelp! I myra la vi oss ned, litt spredt omkring, og tok bilder av soldugg. Jeg har tatt bilder av de hjemme i Trøndelag, se gjerne bilder i dette innlegget. Jeg vil påstå at jeg er bedre nå enn den gang?

I det jeg gikk ned til noen soldugg, så jeg noe som beveget seg nede i vannkanten. Først trodde jeg det var en firfisle, men skjønte at det var en orm da jeg så at den ikke hadde føtter. Jeg ropte til Arnfinn som gikk bak meg, og han sa det var en huggormunge. Det hadde han aldri sett i området før sa han. Hva er sjansen liksom, at jeg som er så redd orm skal gå meg rett på en i et område hvor den ikke er sett før??

Jeg hørte Arnfinn snakke om at mora nok var i nærheten, men han så den ikke. Jeg trampet hardt i bakken noen ganger mens Arnfinn jaktet på den lille ormen for å prøve å få bilder av den… Jeg tok sjansen på at han holdt den og mora unna meg og la meg ned og tok bilder. Først litt soldugg med helios.

Soldugg er en kjøttetende plante som har slim ytterst på «armene» som den fanger insekter med. På dette bildet har den fanget en flue, som ikke kom seg løs.

Jeg kjenner godt til effekten av heliosobjektivet, og fokuserte derfor mer på å bli kjent med pentacon’en som jeg ikke har brukt så mye. Dette fikk jeg til med den.

Tenk at det finnes så fine blomster i ei myr! Hvitlyng heter de, og passer ikke til navnet sitt i det hele tatt.

Jeg må innrømme at Pentaconobjektivet gir en utrolig effekt, og jeg gleder meg til å bli bedre kjent med det nå da jeg vet mer hva det kan levere.

Brått kom en libelle flyvende, eller øyenstikker som jeg alltid har kalt den. Den fløy fra strå til strå og det var bare å sette seg ned og vente (jeg valgte å stå, for det var der jeg fant huggormen).

Det siste bildet er kraftig beskjært, men han smiler like pent på de andre bildene.

Jeg flyttet meg til et annet område for å finne andre solduggplanter. Også her trampet jeg hardt i bakken før jeg la meg ned. Som svar fikk jeg kvekking fra et par frosker. De er heller ikke blant favorittene mine, men bilder ble det. Jeg tror disse er tatt med Pentacon.

En stor takk til Sylwia og Arnfinn som bruker av sin tid til å dele kunnskap, erfaring og tips med oss andre som vil vite mer. Takk til dere begge for en utrolig bra dag!

Har du lyst til å se bilder jeg har tatt med Heliosen tidligere finner du det i disse tre innleggene, i tillegg til det over.

Åpen hage del II – nederst i innlegget er det bilder tatt med helios

Myrull i kveldssol

På tur med en gammel russer


2 kommentarer om “Fotokurs midt i ei blautmyr

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s