Blowing in the Wind…

Det var oppgaven til august måneds The Image Crit gjennom NORDphotography.

Litt mer spesifisert gikk oppgaven ut på at vi skulle lytte til sangen og bli inspirert, eller vi kunne lese teksten og bli inspirert. Vi kunne også finne en del av sangen som vi likte ekstra godt og lage et bilde ut fra.

Her viser jeg litt av prosessen jeg var gjennom for å lage det bildet jeg sendte inn.

Da oppgaven kom på epost, startet jeg med å lytte til sangen mens jeg vandret på Dovrefjell med Blowing in the Wind på øret. Jeg bet meg merke til strofene the answser is blowing in the wind og how many roads must a man go down med en gang. Det er jo forsåvidt det samme som jeg assosierer med denne sangen fra før så det var ikke noe nytt.

Deler av turen min gikk langs den gamle E6’n på Dovre, hvor asfalten var sprukket og skapte renner som trakk blikket innover i bildet. I tillegg blåste det ganske mye denne dagen, noe som passet meg bra som jo ville ha et bilde med vind i. Jeg kom hjem med tre motiv som jeg tenkte jeg kunne bruke.

Neste skritt var å sette meg ned med teksten, for å se om den ga meg nye og eller andre assosiasjoner. Nå noterte jeg noen ord som jeg kunne ta med videre: mann, veier, kanonkuler, flyvende due, hav, fjell som vaskes bort av sjøen og svaret er i den blåsende vinden. Nå begynte jeg å forme et bilde, først i tankene men også som tegning/skisse.

Jeg fant ut at jeg skulle presentere mitt bidrag som en polyptych, som er flere bilder satt sammen som sammen og som utfyller hverandre. Jeg tenkte da å ha med bilder av en mann, et fjell, en vei, noe som visualiserte vind og sist sjøen som slår over noe.

Jeg begynte å lete etter motiv som kunne brukes til å lage et slikt bilde, både blant bilder jeg allerede har tatt og jeg tok nye bilder. Samtidig kjente jeg på at fem bilder i ett er for mange – jeg liker tross alt bilder uten for mye informasjon. Så jeg bestemte meg for å lage et bilde med elementer som handlet om vei og vind.

Jeg mente å huske at sangen er omtalt som en protestsang, og at den hadde et dystert budskap. I ettertid har jeg sett at sangen knyttes til religiøst budskap, til protest mot krig men også til tvetydighet hvor svaret på livets spørsmål ligger foran deg. Jeg skal ikke tolke hva som er riktig, men det dystre budskapet er det jeg assosierer sangen med, så det tok jeg med meg.

Jeg hentet fram tre nye bilder, to tatt i sommer og et tatt i Hamningsberg for noen år siden. Nå begynte jeg å se konturene av det jeg ville ha fram i bildet.

Smørstabbreen på Sognefjell i fart
Deler av Tour de Dovre
Tåke i Hamningberg

Da det nærmet seg innlevering, endte jeg opp med noe annet enn det jeg hadde tenkt i utgangspunktet. Ikke ble det polyptych, men jeg satte sammen først to så tre bilder i photoshop. Jeg bruker ikke dette programmet til vanlig, og satt med opplæringsvideoer samtidig som jeg satte sammen bildene mine.

Til slutt ble det de to bildene under. Sognefjellet i kamerabevegelse symboliserer vinden og fjellet som vaskes bort. Det skal være en fugl til venstre, men den er borte ser jeg. Den kunne jo ha symbolisert duen? Veien symboliserer spørsmålet om hvor mange veier må en mann gå før han kan kalles en mann.

Etter at jeg sendte inn dette bildet, begynte jeg å tenke på at jeg skulle hatt inn en mann. Siden jeg var så godt i gang med photoshop satte jeg inn en person som står og ser utover landskapet. Denne personen symboliserer mannen og samtidig spørsmålene som stilles i sangen.

Fra jeg fikk oppgaven til bildene ble sendt inn, gikk det 12 dager. I disse dagene har jeg kost meg, svettet litt, hatt noen opp- og nedturer – slik en kreativ prosess er. Siste del var å presentere bildet for de andre deltagerne, med noen ord om hvorfor akkurat det valgte bildet ble sendt inn. I et digitalt møte diskuterer vi hverandres bilder, gir tilbakemelding, tips og råd til evt forbedringer.

Jeg fikk flere gode tilbakemeldinger, som jeg tar med meg videre. En tilbakemelding som overrasket meg var at bildet uten en person i, inviterte observatøren til selv å være deltager i bildet mer enn det andre bildet. I det bildet der det var en person med, så mister observatøren denne rollen og blir bare mer en som ser på et bilde. Spennende – og absolutt ikke noe jeg har tenkt på selv.

*******

Teksten til Blowing in the Wind står under her, og de andre bildene som ble sendt inn kan du se ved å følge denne lenken.

Blowin’ in the Wind

Bob DylanTom Petty & the Heartbreakers

How many roads must a man walk down
Before you call him a man?
How many seas must a white dove sail
Before she sleeps in the sand?
Yes, ‘n’ how many times must the cannon balls fly
Before they’re forever banned?
The answer, my friend, is blowin’ in the wind
The answer is blowin’ in the wind

Yes, ‘n’ how many years can a mountain exist
Before it is washed to the sea?
Yes, ‘n’ how many years can some people exist
Before they’re allowed to be free?
Yes, ‘n’ how many times can a man turn his head
And pretend that he just doesn’t see?
The answer, my friend, is blowin’ in the wind
The answer is blowin’ in the wind

Yes, ‘n’ how many times must a man look up
Before he can see the sky?
Yes, ‘n’ how many ears must one man have
Before he can hear people cry?
Yes, ‘n’ how many deaths will it take ’til he knows
That too many people have died?
The answer, my friend, is blowin’ in the wind
The answer is blowin’ in the wind


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s