Et møte med otermamman

I dag ble jeg invitert på «date» av min kjære gjennom noen og tretti år. Date i gåsetegn, for det var ikke hvilken som helst date. Jeg ble invitert med på en tur i fjæra for å se etter oter.

I vinter har det vært oter å se flere steder langs fjæra på Skatvalslandet. Vi har kjørt noen turer, og noen ganger har vi sett dem – andre ganger ikke. Som oftest kan den ses langt fra land, andre ganger nærmere. I dag var vi heldige, og fikk den på fotohold.

Oteren bor i eller ved strender, og kostholdet består i hovedsak av fersk fisk. Den kan dykke i opptil 5 minutter, men dykk på 30 sekund er mer vanlig. Under vann kan den svømme minst 400 m uten å puste, og farten kan komme opp i 11–14 km/t. Den er rimelig kjapp på land også, og det er om å holde fokus og korte lukkertider.

Under er noen av bildene jeg tok i dag. Alle er tatt med en stor tele og beskjært kraftig etterpå. Innstillingene jeg i all hovedsak brukte var ISO 200, f/4 og 1/500 sekund lukkertid. Jeg rakk ikke å hente fram stativ, så jeg satte meg på en stein og støttet armene på knærne.

På det første bildet satt oteren ganske langt ut, og spiste på en fisk. Vi så ikke noe til ungene, og de var da mest sannsynlig i reiret et sted.

Da fisken var fortært, hoppet den forsiktig ned i vannet, noe du kan se i bildeserien under. Selv om det ser ut som oteren hopper uti i sakte bevegelser, tok det ikke mer enn ett sekund fra første til siste bilde.

Etter hoppet svømte den mot en stein som var nærmere land, hurra!

Oteren klatra opp på en stein, hvor den rista litt på hodet, sikkert for å få ut vannet fra ørene tenker jeg!

Så la den seg ned, det så ut som den slappet av. Kanskje tar det på å være alenemor for to barn som ikke er gamle nok til å fange maten sin selv ennå?


Etter noen sekunders hvile, reiste den seg opp – og så mot land. Kanskje hørte den ungene rope? Før den hastet videre gjorde den sitt nødende. Mens vi tok bilder…. 😀

Deretter hoppet den ut i vannet og svømte utover. Selv om vi stod der en 1,5 time så så vi ikke mer til den. Det var en fint tur lell, i sol som varmet gjennom kjeledressen. Det var godt, for temperaturen lå på minus 10 grader med lett vind fra øst.


2 kommentarer om “Et møte med otermamman

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s