Blåveis med tekstur og bokeh

Påska 2021 har værmessig sett ikke vært den beste. Vi har vært på tur nesten hver dag likevel, for den med kamera har alltids en grunn til å ut og se etter motiv. Det har også blitt et par turer til et blåveissted, hvor de små blå er fotografert etter alle kunstens regler.

Andre påskedag våknet vi til nysnø, snøbyger, og noen minutter oppholds med sol i mellom bygene. Jeg tok en tur midt i ei skur, slik at jeg var på plass ved blåveisene da skura ga seg. Målet var å ta bilder med et Pentaconobjektiv (50mm, f/1,8), som gir en fin effekt og bokeh.

Pentacon er for øvrig et manuelt objektiv, på lik linje med Helios 44-serien. Nærgrensen er 33 cm, men i praksis går jeg mye nærmere med mellomring. I og med at objektivet er manuelt, må man finne fokus selv. Med stor blenderåpning, er akkurat det å finne et fokus litt krevende. Alle bildene under er tatt på f/1,8 som er største blenderåpning på dette objektivet. I tillegg er lysforholdene, vinkel mot motivet, mot lyset som kommer inn, avstand til motivet, avstand til bakgrunnen, med på å avgjøre hvordan resultatet blir.

Vel hjemme må det også gjøres en jobb, hvor selve bildet skal «fremkalles». I denne serien har jeg valgt å legge alle i samme blålilla tone, fordi det passet så godt til blåveisen der den stod mot været i blåveisskogen. Lyset på de forskjellige stedende jeg tok bilder var ulikt, slik at bildene likevel ikke er like.

Blåveisen hang utfor skråninga, sikkert tynget av snøen som var kommet

På bildene over fikk jeg fram en tekstur og en softhet, som gjør at bildene ser mer malt ut enn fotografert. I og med at alle bildene har fått samme etterbehandling, ser vi på bildene under at de har et annet uttrykk enn de over. Det er noe av det som gjør dette så spennende!

Skal sant sies, liker jeg bildet til høyre over bedre enn det til venstre. Men, så er støvbærerne i det til venstre utrolig fine, og det skal litt til å få det.

På de to bildene over har jeg improvisert ved å hode blomstene i handa….

På bildene under sees de runde «boblene», som disse gamle objektivene er kjent for.

Takk for at du tok turen innom!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s