En luftetur til Hæsjgata

Stjørdal fotoklubb inviterte til fototur i koronastyle for en tid siden. Turen gikk til Hæsjgata, hvor Stjørdal museum har samlet gamle ikoniske hus fra Stjørdal sentrum. Det blåste godt mens vi var der, så vi måtte være i bevegelse for å holde oss i varmen. Du ser det er snø på noen av bildene, og da kan du sikkert tenke deg sånn ca når vi var der.

Vi møttes i det det begynte å skumre, og da passet det godt å lage bildene svart hvitt.

Hæsjgata

Bildene under er fra hus som har stått i sentrum av Stjørdal tidligere, men som er flyttet til museumsområdet som er døpt om til Hæsjgata, som samsvarer med det gamle navnet på hovedgata.

Bildene under er fra Iversengården, hvor fotograf Iversen holdt til. Mange har gode minner fra fremkalling av bilder, passfoto og annen fotografering.

Iversengården ble bygd i 1905, og var en del av gatebildet i Stjørdal i over hundre år, før det ble flyttet til museumsområdet i oktober 2009.

Ingebrigtsengården som du ser på de to neste bildene, var en håndverkerbolig som også stod i Stjørdal sentrum. Gården bestod av bolighus, bur, verksted og brønn og ble bygd i 1871 i Kjøpmannsgata på eiendommen Gimle, hvor vi i dag finner Torggården. Gården ble testamentert til museet, og den ble flyttet hit i 1967.

Om fotografen under tar samme bilde som jeg har tatt over er usikkert. Men han tar bilde gjennom fugleneket 🙂

Bernhards Minde heter huset hvor Gullsmed Størseth holdt til fram til det ble flyttet i 1991. Huset ble sannsynligvis bygget i 1878-79. Også dette huset husker jeg, etter å ha vært med på handleturer til gullsmeden.

Huset er i dag innredet med gullsmed og frisør fra 1960-tallet i 1.etasje og leilighet fra 1920-tallet i 2.etasje. Bernhards Minde har også et stabbur og en verkstedbygning med skomakerverksted og gullsmedverksted. Alle husene er åpne under museumsarrangement, og en tur hit for å se anbefales.

Kreative illusjoner av Værnes kirke

Når jeg først var i området, hadde jeg også fokus på å finne motiv som passet til en oppgave om visuelle illusjoner. Jeg hadde et par tenker i i hodet, på motiv jeg har tatt bilder av før. Men i det jeg gikk ut av bilen, oppdaget jeg plutselig at trærne omkranset kirketårnet. Hvor mange ganger jeg ikke stått på det samme stedet, men ikke sett akkurat det?

Jeg satte opp stativet og begynte å forberede meg på å ta bilder. Det blåste godt, og jeg startet med å ta bildet til venstre først, men lot vinden skape motivet for meg og ble veldig fornøyd med det til høyre.

Vel fornøyd med dette bildet, gikk jeg videre til to nye motiv. Jeg har tatt bilder av de tidligere, men det er alltids et annet lys eller noe som gjør at det blir en annen nyanse.

Sånn sett kan jeg si at det er mange måter å ta bilder av Værnes kirke på. Ikke alle er typiske, og de to under her er ikke det.

Det ble ikke lange turen ute ettersom det var så iskald vind. Men det var utrolig godt å treffe andre fra fotoklubben! Utendørs er det lett å holde både 1, 2 eller flere meters avstand, samtidig som vi kan prate med hverandre. Og skal vi vise bilder, er det bare å snu kamera og holde det på strak arm mot den andre, og alt innafor «metern».

Å møte de andre har vært et stort savn, og det gjorde godt etter ett år med restriksjoner. Takk til alle som var med for trivelig prat!

Kilde til tekst om husene er Stjørdal museum.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s