The Image Crit våren 2021

Nytt år og nye sjanser. Jeg likte utfordringene som kom med oppgavene i The Image Crit i 2020, og meldte meg på årets seanse også. Annen hver uke mottok jeg en oppgave på epost, som skulle løses i løpet av to uker ved å ta/lage et bilde. Noen av oppgavene har vært lett – andre ikke. Som i fjor har det vært artig, lærerikt og veldig trivelig å møte gruppa fredag kveld for felles bildekritikk.

Under ser du de bildene jeg har skapt det første halvåret i 2021. Utdrag av oppgaveteksten står før bildet, og du kan jo selv vurdere om jeg «traff». En av oppgavene bomma jeg fullstendig på, men heldigvis ble siste oppgave å forbedre et eget bilde så jeg fikk rettet opp det.

The Monochrome challenge

Monokrome bilder har bare en farge, men kan gjerne ha ulike sjatteringer/skygger av den ene fargen. Svart hvite bilder er gode eksempler på monokrome bilder, men vi ble utfordret til å tenke en konkret farge heller enn svart hvitt.

Bildet er satt sammen av flere bilder i kamera, og fargen er endret i etterbehandling. Bildet er av juletreet på Stjørdal torg jula 2020. Jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger på dette. Artig!

Colour me happy

Denne gangen skulle vi fortsette med farger, men fra en farge sist, skulle vi nå fokusere på farger som komplimenterer hverandre, eller fungerer godt sammen, eller skaper flotte kontraster.

Jeg valgte en oransje rose som jeg satte opp mot en sjøgrønn jakke. Ved hjelp av liten dybdeskarphet forsvant strukturen i jakken, og rosen kom fram i all sin prakt. Dette var en spennende og lærerrik oppgave, hvor jeg ble mer bevisst fargene og hva de kan gjøre for et bilde.

La deg inspirere av musikk!

Oppgaven gikk ut på å la oss inspirere av musikken, ikke filmen de var laget til. Vi ble anbefalt å høre igjennom begge stykkene, gjerne lukke øynene og kjenne etter. Hvilken stemning kom vi i, hvilke følelser kjenner jeg på. Hvilke farger ser jeg….Hva former seg av ideer. Oppgaven var veldig vid, og musikk påvirker oss på ulikt vis.

Vi fikk valget mellom to melodier:

Adagio for String av Samuel Baker, som ble brukt i filmen Platoon. Det finnes mange versjoner, og vi ble anbefalt denne versjonen som ligger på youtube https://youtu.be/izQsgE0L450

Driving Miss Daisy – av Hans Zimmer. Også her finnes det mange versjoner, og det var denne som skulle brukes: https://youtu.be/5V4tOfZFyJY

Jeg startet opp med å lytte til melodiene, samtidig som jeg kjente, tenkte, følte – og noterte det ned. Dette er for meg en del av den kreative prosessen som jeg går gjennom for å få ideer og skape et bilde. Jeg valgte Adagio for strings.

Inspired by ….. Picasso

Oppgaven var å finne inspirasjon i en av de kunstformene/utrykkene som enten Picasso eller Magritte var kjent for. For eksempel var Picasso kjent for kubisme og sin blå periode, mens Magritte var kjent for surrealisme. Vi kunne velge et verk som fasinerer oss, og se hvor det tok oss fotografisk. 

Vi stod fritt til å finne egen retning – så lenge vi lot oss inspirere av en enten Picasso eller Magritte.  Jeg valgte Picasso, og studerte hans blå periode og kubiske portretter. Og der ble jeg stående fast. Lenge. Jeg lekte med diverse materiale og laget kubiske portretter, men det ble liksom ikke rett. Så fikk jeg besøk av barnebarnet som malte et fargerikt maleri, og da åpnet det seg en mulighet for å ta bildet som jeg sendte inn.

Jeg sendte inn et stående bilde, men fikk gode innspill på å legge det horisontalt og mørkne litt i venstre hjørne. Dette er ikke typisk Picasso, men hvem vet hvor han hadde endt etter sin rosa periode om han hadde fortsatt? 😀

Make Me Wonder …

Ny oppgave etter at jeg stod så veldig fast på forrige. Men denne var lettere, for er det noe jeg liker, så er det å bruke kamera til å skape en illusjon av noe som gjør at seeren må se en gang til. For å skape bildet ble vi tipset til å bruke dybdeskarphet, annen vinkel, ta bilde gjennom noe, i noe. Jeg tok bilde gjennom vinden….

Spontanitet!

Dette var en litt annerledes utfordring, men artig og som ga overraskende resultater. Det var en utfordring på spontanitet og det å stoppe opp og virkelig se omgivelsene. 

Vi satte på alarm på et vilkårlig tidspunkt på døgnet. Når alarmen ringte, hadde vi 5 minutt på å ta bilder, gjerne med telefonen. Dette skulle helst gjøres hver dag. Deretter valgte vi 2-4 bilde, som skulle presenteres samlet.

Jeg sendte inn disse bildene, som er fra en mur i nabolaget og en sprekk i isen.

Det ble gode tilbakemeldinger, både på ideen og forbedringsmuligheter. Så om noen ser meg stå og studere en mur så er det nettopp det jeg gjør. Studerer 😀

Catching Light

Her skal lyset være en stor del av motivet, og bør helst fanges på en spennende måte, slik at det er et av de viktigste elementer i bildet. Jeg valgte en leirfivel som stod så rank like bortenfor der jeg bor. Lyset som falt på den, eller som kom fra den – jeg vet ikke, var spesielt. Jeg kunne ikke la være å ta bilde av den, der den stod i steinrøysa så rank og skinnende.

Contrasts & Choices

Utvelgelse er alltid vanskelig, og oppgaven var todelt. Først skulle bildene tas, så skulle vi sende inn flere bilder hvorpå gruppa skulle velge hvilket var best. Tema var kontraster, som skyggespill, farger, former, myk mot hard, lys mot mørk, osv.

Jeg sendte inn to utvalg, en av rosa blåveis og en av tang. Spennende oppgave, hvor det var fint å høre de andres tanker om valg av bilde. I all hovedsak stemte de overens med mine.

The Creative Portrait

En oppgave som er elsket av noen – hatet av andre. Og ikke bare et typisk portrett, men et der vi skulle tenke kreativt og utfordre oss selv ut av komfortsonen. Jeg valgte å sende inn et bilde tatt i fjor, hvor jeg drev med lysmaling. Bildet er tatt av meg selv, med kamera på stativ, i et mørkt rom hvor jeg lyste opp meg selv med en lommelykt. I høyeste grad kreativt!

Diptych

Oppgaven var «enkel»: to bilder presentert som ett, der bildene enten forsterker historien, formen eller opplevelsen. Og med fokus på repeterende former. Jeg valgte en murvegg og barken på et tre. Jeg ble overrasket over hvor samstemte fargene og mønsteret var.

Honouring the original photographers idea

Oppgaven gikk ut på å se gjennom alle bildene som var sendt inn fra de tre gruppene, og velge ett som inspirerte oss. Vi kunne bruke bildet som en del av en diptyc, dobbelteksponering eller konstruere et bilde i etterbehandling. Jeg valgte å lage en diptyc av et bilde som var levert av Lesley Imhof. Lesleys bilde av pute, forsterkes av et fjellparti på Svalbard, hvor sola faller ned og lyser opp snøen.

The Do-Over

Denne gangen skulle vi velge et eget innsendt bilde, som vi ikke var helt fornøyd med eller som kunne forbedres. Jeg valgte bildet fra Picasso oppgaven, og jobbet videre med den opprinnelige ideen, som du ser resultatet av til høyre under her. Bildet til venstre er også inspirert av Picasso, selv om det ikke ser sånn ut 🙂  

Dette var siste oppgave i vårhalvåret 2021, og det var fint å få «rette opp» en oppgave jeg ikke hadde fått helt til.

Når jeg ser tilbake på det siste halvåret (og året før der), så ser jeg at jeg har lært mye, både om fotografering, kreative prosesser (som også omfatter utfordringer….) og om meg selv. Jeg ville ikke vært denne tiden foruten, det er sikkert!

Et tilbakeblikk på bildene, hvor jeg var før jeg startet på Image Criten og hvor jeg er på vei nå, så ser jeg en enorm utvikling, hvor jeg også er blitt tryggere på meg selv som hobbyfotograf. Et av målene mine var å bli mer kreativ, og det har jeg absolutt blitt og jeg gleder meg til å ta det enda mer i bruk.

Er du nysgjerrig på The Image Crit, ta en titt på sidene til NORDphotography og meld deg på. Prøv noen måneder, og se om det er noe for deg.


2 kommentarer om “The Image Crit våren 2021

  1. Du tar gode bilder, Grete, og i tillegg er du god til å skrive. Likte godt måten du har fortalt om det å delta i ImageCrit. Jeg har hatt mye av den samme opplevelsen. Jeg tar nå helt andre bilder enn jeg gjorde før. Jeg tenkte tidliger at jeg måtte ta «pene» bilder av noe skikkelig. Det er ikke i motsetning til det jeg nå gjør etter å ha deltatt i ImageCrit, men jeg våger nå å ta mer creative og spennende bilder. Det har vært spennende å være med på.

    Likt av 1 person

    1. Tusen hjertelig takk for fin tilbakemelding! Image Criten har i høyeste grad utfordret oss til å tenke «utafor «boksen og det gjør at vi tar andre typer bilder. «Pene» bilder er en god beskrivelse. Etter Criten er jeg blitt tryggere på å ta bilder som ikke uten videre fanger blikket, men hvor seeren selv må se hva motivet er.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s