Tre små dager igjen før hjemreise

Fredag 20.september hadde vi vært på tur i ei uke. Det var tre dager (og to netter) til vi skulle ta fly hjem og vi måtte faktisk begynne å tenke på hjemreisen. Men først måtte vi ned til Drageøyet, for å se hvordan det var i formiddagslys.

Som kjent planla vi å starte turen helt sør i Lofoten, hvorpå vi skulle kjøre nordover. Den planen ble jo forkastet allerede i den første rundkjøringen den første dagen. Så i stedet for å være i norddelen av Lofoten, var vi nå i sørdelen. Vi som ikke skulle farte rundt som to «hodeløse høns» oppdaget nå at ferja fra Moskenes til Bodø gikk så seint på søndager, at vi ikke kom til å rekke flyet hjem søndag kveld. Altså hadde vi valget mellom å kjøre nordover om Lødingen og ta ferja der – eller ta ferja over Vestfjorden allerede lørdag. Å reise fra Lofoten ei natt før vi måtte, var aldri noe alternativ. Enn om det ble nordlys akkurat den natta da… Så vi begynte å planlegge ruta nordover til Lødingen og videre til Bodø.

Vi kikket på kartet, værmeldingen og alt vi fortsatt hadde til gode å se og oppleve i denne delen av Lofoten. Tross alt var det skitvær da vi var der noen dager tidligere, og mye var usett. Så fredag formiddag satte vi først kursen lenger sørover i Lofoten. Vi var innom Vikten og glasshytta hvor vi varmet oss, mens vi så glassblåserne lagde nydelige glasshjerter. Vi fant selvfølgelig varer vi kunne tenke oss å ha med hjem, men utfordringen var hvor vi skulle gjøre av det i en allerede overfylt bagasje.

Det var min tur å kjøre, og da vi svingte inn veien mot Vikten og så hvor smal veien var, så erklærte jeg at det var helt uaktuelt med stopp – uansett hvor flotte motiv som måtte dukke opp. Heldigvis dukket det ikke opp noe, og det kom heller ingen biler imot. Puh…tenkte jeg da jeg var ute på E10 igjen etter besøket på glasshytta. Nå satte vi kursen mot Henningsvær, som vi ikke hadde vært innom tidligere i uka.

Vel framme i Henningsvær, ble det lunsj med kanelsnurrer og kaffe/te på Henningsvær Lysstøperi & Cafe. Verdens beste kanelsnurrer, det var det ingen tvil om, og vi kjøpte også med ekstra til «ettermiddagskaffen». Vi gikk en tur i sentrum, og det ble selvfølgelig noen bilder av det.

Deretter besøkte vi Vidar Lysvold, som driver Vidars Lyse Verden, et galleri med fantastiske nordlysbilder. Her har jeg vært mange ganger, men jeg blir aldri lei. Ett av rommene er til og med malt i svart, og du får opplevelsen av å være ute i mørket. Sånn sett kunne vi si at vi hadde fått sett dette nordlyset vi var på jakt etter. Vidar var for øvrig til veldig stor hjelp da vi skulle planlegge turen, og kom med tips både om hvor vi burde dra – og ikke dra – for å se nordlyset. En stor og hjertelig takk til for alle gode tips, råd og god hjelp når vi hadde spørsmål underveis. Til deg som leser dette: stikk innom galleriet når du er i Henningsvær: kjøp gjerne et bilde av nordlyset, og du får en god prat med på «kjøpet».

Etter besøket i Henningsvær, studerte vi kartet, værmeldingen, nordlysvarselet og la planer for hvor vi skulle dra videre. Dagen før da vi overnattet på Uttakleiv , hadde vi ikke tilgang på strøm. Etter at vi hadde lastet inn bildene, var var batteriet på PCen flatt. Vi kjente ikke bobilen godt nok til å tørre å bruke batteriet på bilen. Så vi fant ut at vi måtte ha tilgang på strøm – hvis ikke risikerte vi å måtte snakke med hverandre på kveldstid 😁

Så da dagen gikk mot ende, satte vi kursen mot Rystad camping, som jeg har fulgt på Facebook et par år.

Plassen og omgivelsene var akkurat så fine som bildene jeg hadde sett. Vi rigget oss til, og kom i snakk med andre som også var der. Et tysk par fikk krasjkurs i hvordan lese og forstå nordlysvarsel. Og vi fikk hjelp av en innfødt på tur, til å få orden på gassen. Ikke alt var ordnet når vi tok over bilen dessverre.

Ettermiddagen ble brukt til å lade batteriene, og forbedre oss på et natt med klarvær. Vi hadde trua nå! Han som hjalp oss med gassen, drev også med fotografering og han mente det var liten sjanse for nordlys. Men, sa han, det er meldt null så det kan jo bli. Hæ sa vi, null grader? Nei, null nedbør. Men, vi fikk regn vet du. Som du ser på bildet over var det fint der på ettermiddagen – og tenkt hvordan det hadde blitt om vi fikk nordlys over speilinga?

Da det begynte å regne utpå kvelden, la vi oss likegodt for å sove. Etter mange netter sterk vind og kraftige vindkast, var det utrolig godt å ikke bli «vugget i søvn» av vinden. Da den stod på som verst hendte det seg at jeg våknet på natta mens jeg holdt meg fast i senga for å ikke ramle ut.

Dagens rute fra Uttakleiv til Vikten, Henningsvær og deretter til Rystad var på 12 mil.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s