Endelig – ENDELIG! – fikk vi nordlys!

Har du lest deg gjennom de siste xx innleggene har du sett at vi var på drømmereise for å oppleve og ta bilder av nordlys i Lofoten. En drøm vi har hatt helt siden vi møttes i 2015.

Gjennom de siste 9 dagene og 8 nettene i Lofoten hadde vi stort sett hatt skikkelig skitvær, med regn og vind, så vi skulle tro vi var hjemme i Trøndelag.

Denne siste kvelden hadde vi parkert rett ved veien, og brukt ettermiddagen på å ta bilde av et tre (!) i øsende regn, mens kvelden ble brukt til å pakke sammen varene våre i bilen. Det var meldt litt klarvær, så vi stakk hodet ut av døra med jevne mellomrom, og kikket. Men nei, ikke noe å se.

Så begynte vi å se ei stjerne, to stjerner, litt mindre skyer… og sånn fortsatte det. Og plutselig så jeg nordlyset da jeg stakk hodet ut. I følge min reisevenn hadde hun aldri hørt sånt språk som jeg brukte da jeg fortalte hva jeg så. Det var ikke mye å se og bildet er tatt med kamera i handa, hengende ut over døra – dette var nok.

Det ble litt styri for å si det sånn! Vi hadde jo tross alt begynt å pakke sammen. Men kamera, kjeldress, støvler og stativ stod klart og vi løp ut til treet, det eneste vi så i nærheten som kunne duge som motiv.

Det var et lite stykke å gå, og vi småsprang utover jordene. Men nordlyset i Lofoten var like ustabilt som hjemme – det kom og gikk. Da vi kom fram til stedet vi hadde sett oss ut, var det svakt grønt, en del stjerne, litt mer skyer enn ønsket og selvfølgelig lysforurensing. Men vi hadde nordlys. Og grønt er skjønt, uansett mengde. Og et lite stjerneskudd øverst til høyre gjør alt enda bedre.

Nordlysfotografering betyr venting, mye venting i nattemørket. Jeg bruker derfor å ha med en Ledlenser lykt, som jeg bruker til lysmaling. Det samme treet som vi hadde tatt bilde av på ettermiddagen, ble nå belyst på alle behørige måter. Øvelse gjør veldig mester, og jeg må øve mer.

Jeg bruker ikke å fange så veldig mange stjerneskudd, både kamera og jeg ser gjerne en annen vei når de farer over himmelen. Men her fikk jeg fanget flere. Utrolig artig – som på bildet under – et kort et men sterkt glimt av det.

Og der står vi, trykker på utløserknappen, gang etter gang. Vi vet jo ikke om nordlyset plutselig blaffer opp, står derfor og tar bilde, på bilde på bilde. I serien under har jeg tatt med 9 bilder, alle tatt på 15 sekund lukkertid, som vil si jeg får til 3-4 bilder i minuttet. Det blir en del bilder som slettes for å si det sånn…. Innimellom ser du at noen bilder er lysere; det kommer av at månen innimellom var skjult bak en topp og noen skyer.

Som du ser var det mye landskap og relativt lite nordlys. Ettersom vi skulle dra videre tidlig neste dag, bestemte vi oss for at dette var for dårlig, og vi begynte å gå tilbake til bilen. Tre ganger gjorde vi det, og hver gang kom vi nesten tilbake før vi bråsnudde og gikk mot treet igjen – nordlyset hadde tatt seg opp. Og for hver gang ble det mer nordlys. En drøm for to damer som har hatt dette på ønskelisten i mange år ❤

Det var nordlys over hele sletta, som beveget seg, kom og gikk. I serien under ser du hvordan nordlyset bygger seg opp og «tar av». Det gjorde vi også…. 😀

Deretter ble det nordlysfotografering over en lav sko…

Og selv om det for noen sikkert kan se ganske likt ut, er det ikke det altså…

Og sånn gikk no kvelden….

De to siste bildene fra denne magiske drømmenatta er fra veien der vi stod – og et av bobilen. Det måtte vi jo ha med oss.

Etter dette showet pakket vi sammen, og satte oss i bilen og kjørte så langt vi greide for å komme så nært Lødingen og ferjeleiet som mulig. Det som var bemerkelsesverdig var at da vi kom inn i neste fjord, så var det nordlys, men også regn. Neste deretter kun regn, så litt nordlys. Da vi stoppet på en rasteplass kl 02.30 var det bare gråvær og regn. Så det er kanskje noe i det vi fikk høre, at selv om du har nordlys i en fjordarm trenger du ikke ha det i en annen. Interessant.

Vi fikk oss noen timer med søvn, før vi stod opp tidlig neste dag for å rekke ferja. Det gjorde vi, og tiden ble brukt til å gjøre klar bobilen til levering. Utrolig hvor mye mikkelmakkel vi hadde med oss, og hvor fort og mye vi hadde rukket å gjøre bilen til vårt lille hjem.

Det var også et godt stykke å kjøre på den andre siden. Da vi kom til Bognes ferjekai kl 11.30 var det fortsatt tre timer ren kjøring, og vi skulle rekke et fly kl 17.30. Det trodde vi ville være mer enn god nok tid. Så for å si det sånn… klargjøring av bil (inkludert rengjøring),. fylle diesel, tømme rask, tømme toalett og gråvann, levere pant, tømme kjøleskap, pakke det siste i koffertene. levere bilen (inkludert å fortelle hvordan turen var), komme oss til flyplassen, levere bagasje, sjekke inn, komme oss gjennom sikkerhetskontroll, og på gaten – vi greide det just akkurat!

Takk for følget gjennom turen til Lofoten. Å lage innleggene og gå gjennom bildene, har vært som å ta reisen på nytt. Det kan se ut som det har vært mest foto og lite sosialt. Vi har vært veldig sosiale, og vi har flira mye – både av hverandre og med hverandre. Å komme hjem etter 10 dager og 9 dager på loffen var nesten som en nedtur. Vi kunne vært enda lenger.

På en måte var det bra vi ikke fikk nordlyset før siste natta. Hadde vi hatt det før, ville vi mest sannsynlig «jaga fra fjord til fjord» for å finne nye motiv. Nå måtte vi finne andre motiv, og det gjorde vi til gangs. Kamera mitt tok til og med kvelden den siste dagen på tur (altså etter nordlysnatta). Det slutta rett og slett og virke, og i følge servicefolkene var det utslitt. Jeg kan jo ikke være uten kamera, så dere skjønner hva som skjedde etter dette 😀

Vi har planer om nye opplevelser sammen – først skal vi en tur rundt Svalbard. Og så ønsker vi oss tilbake til nord, til Lofoten og Vesterålen. Kanskje Senja, Steigen… Puh det blir travelt de neste årene 😀


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s